Hayatınıza Renk Katacak Hobi Katalogu

Birçoğumuz yoğunluktan ve zamansızlıktan şikayetçiyiz. Günlük hayatın boşluklarını doldurmak için herkesin ihtiyaç duyabileceği fakat çok az kişinin farkındalığına varıp da hayatına kattığı hobiler, insanı çoğu zaman kendisiyle baş başa bırakır ve düşünerek, uygulayarak gelişmenin en güzel yolu sayılır. “İyi ama bu saatten sonra hobi mi edinilir?” demeyin. Bu konudaki tek büyük sıkıntı yaşınız değil, hangi hobinin sizin için olduğunu bulmak. Aşağıda hazırlamış olduğum listede birçok hobiyi bulabilirsiniz. Gün geçtikçe de listenin uzadığını göreceksiniz. Kırmızı başlıklı olanlar kendimce yapmaya çalıştığım hobilerim.

1 – Kod yazıp, kendi siteni tasarlamak:
İnternette bulunan bedava kurslar sayesinde siz de programcı olabilirsiniz. Böylece kendi internet sitenizi yapabilirsiniz.

2 – Bir bahçen olsun:
Ekip biçmek için küçük ve uygun bir alana sahipseniz hemen toprakla ilgilenmenizi tavsiye ederiz. Bitki ekimi yapmak, daha sonra tohumların yeşerdiğini görmek kadar rahatlatıcı bir hobi olamaz. Eğer toprak dökebileceğin bir yer veya bir bahçen varsa her şey daha da güzel olacak. Tarım dükkanlarından biraz tohum al ve neler yapabileceğini kendin gör.

3 – Dövüş sporunu seç:

Bir dövüş sporu, en faydalı hobilerden birisidir. Üstelik bunu spor olarak icra ettiğinde, bu hobi fikrinin ardından her şey daha da güzelleşecek. Kendi dövüş sporunu seç ve tehlikelere karşı gardını al!

4 – Gönüllü olarak çalışmak
Boş vaktiniz varsa birçok yardım kuruluşunda gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Başkalarına yardım etmek ruhsal olarak sizi de iyi hissettirecektir.

5 – Bir spor takımını / sporcuyu takip et:
Tenis karşılaşmalarını sever misin? Peki ya basketbolu? Kendine yeni bir favori takım ve favori oyuncu seçerek hayatına yeni bir heyecan katabilirsin. Hop! Fanatizm yok!

6 – Uzayı kendin denetle:

Birçok gök olayını gözlemleyebileceğin ucuz teleskoplar olduğunu ve kendi gözlemlerini yapabileceğini biliyor musun? Uluslararası Uzay İstasyonu’nu şehrinin üzerinden geçerken de izleyebilirsin!

7 – Bulmaca oluştur:

Kendi bulmacalarını yapmak istemez misin? Sorularını sen sor, hepsini bir dosyada arşivle ve kendine ait bir eser bırak bu dünyaya.

8 – Blog tut:

Blogger, WordPress, Tumblr gibi birçok blog ve mikroblog servisi, ücretsiz bir şekilde fikirlerini ve düşüncelerini yayınlayabileceğin olanaklar sunuyorlar. Bu çağda bunlardan kesinlikle bir hobi olarak faydalanmalısın.

9 – Bir diziyi takip etmeye başla:

İngilizce biliyor musun? Bilmiyorsan da sorun değil. Yüzlerce güzel yapım arasından kendi dizini seç ve altyazılı olarak izlemeye başla. Üstelik arşivini de tutabilirsin. Birkaç öneri site: dizilab, dizipub, dizibox, dizigold vs.

10 – Bir şeyler çiz, bir duvarı boya:

Tamamen boş bir kağıdı alıp sanatınla süslemek istemez misin? Resimler çok şey anlatır, denemelisin. Üstelik evinin eskimiş duvarlarını da renklendirebilirsin!

11 – Kendi yemek tarifini yarat:

Sürekli bir şeyler yiyoruz fakat bu standartlığı yıkmak istemez misin? Yumurtaya peynir karıştır, bir kase yoğurdun içerisine bir mandalina doğra, bir şeyler yap!

12 – Seyahat et:

Gezi deyince aklına yalnızca yurtdışı mı geliyor? Gelmesin. Çok uygun fiyatlara Türkiye’deki onlarca güzel yeri gezebilirsin, kendi şehrinde uzun zamandır görmediğin yerlere gidebilirsin veya eğlenebileceğin / dinlenebileceğin yeni yerler keşfedebilirsin.

13 – Balık tut:

Olta alıp bir su başında balık tutmak henüz yasak değil! Bunca zaman denemediysen, kesinlikle denemelisin.

14 – Minik canlıları odanda yaşat:

Küçük örümcekler, kertenkeleler, hatta karıncalar ve diğer tüm canlılar onlara zarar vermeden izleyebileceğin bir yaşam alanında sana çok şey öğretebilir. Üstelik onları izlerken sıkılmazsın da. Küçük canlıların tercih edilmesinin sebebi ise, onlara güzel bir yaşam alanı sağlayabilecek olman. 🙂

15 – Trene bin:

Trenle veya metroyla gezmenin güzelliğini bilir misin? Ben biliyorum. Hiçbir sebep yokken bile hemen yanı başındaki şehre gidip birkaç saat dolaşman seni oldukça rahatlatacaktır.

16 – Kırtasiye oluştur; kalemler, silgiler, boyalar:

Güzel kalemler sence de bir mühendislik harikası gibi durmuyor mu? Kalem koleksiyonu sana kağıt üzerinde çalışman için ister istemez bir teşvik sağlayacaktır.

17 – Yeni bir dil öğren:

Hem de hemen şimdi. Duolingo (ücretsiz) veya Rosetta Stone (ücretli) uygulamalarla anında dil öğrenmeye başlayabilirsin. Eğer istersen birkaç kitap ile başlamak bile fazlasıyla yeterli gelecektir.

18 – RC araçlar:

Uzaktan kumandalı araçların harika dünyasından bihaber değilsindir, eminim. Onları biraz daha yakından tanımak için kendilerine hobi seçiminde bir şans ver.

19 – Takı koleksiyonu:
Bileklik, yüzük, kolye, toka ve niceleri.. Bu kadar seviyorsun fakat o kadar da çok takın yok mu? Bir hobi için yeterli sebep.

20 – Günü-birlik kamp ve gezi:
Eminim ki içinde bulunduğun şehrin birkaç yiyecek ve birkaç arkadaşla gidilip eğlenilecek, oturup konuşacak çok yeri vardır! Oralar senin de hakkın. Biraz dışarı çık!

21 – Okçuluk; yayların dünyası:
Elinde bir okla kendini bir hayal et. Gerdirdiğin lastik ince bir ok fırlatıyor ve tam 12’den vuruyorsun. İşte bu hoşuna gidiyorsa ve ormanlarda kendini Robin Hood gibi hayal ediyorsan, geç bile kaldın!

22 – Dövme yaptır, hem de her yerine:
Küçük çiziklerle başlayıp güzel ikonlarla devam edebilirsin. Geçici dövmelerle kararlılığını test etmeyi unutma.

23 – Vücut geliştirme, esneme, sıkılaştırma:
Erkekler ve kadınlar için olmazsa olmazımız, ayrıca fazla kilolardan kurtulmak için de iyi bir sebep. Vücudun, hayatta sahip olabileceğin en kıymetli ve neredeyse harika bütün!

24 – Paintball ile biraz hedef vur:
Gerçek kamuflaj elbiselerle bir asker gibi elinde silahınla savaşmak istemez misin? Ben her zaman isterim. Paintball’ı denemeden hobi için karar verme!


25 – Gerçek ve canlı fotoğraflar çek:

Şu yüzyılda bunca fotoğraf çekme aracı varken, kaç fotoğrafın var söyler misin? Bazen etrafta gördüğüm her şeyi fotoğraflamak istiyorum. Bunu denemelisin!


26 – Fotoğraflı günlük tut:

Üstteki maddeden devam etmeliyiz, çünkü söylenmesi gereken bir şey daha var. Bir hobi önerisi için günlük tutmak pek bir sıkıcı gibi geliyor. Fakat gerçek fotoğraflarla bunu yaptığını bir düşük. Fotoğrafçılardan çok düşük fiyatlara fotoğraflarını bastırmasını isteyebilir, yazıcın varsa kağıtlarını alıp evde de yapabilirsin!

27 – Bir konuda araştırma yap:
Tez yaz demiyorum, yalnızca araştır ve kaydet. Belirli bir konunun bilgesi olmak kadar onurlandırıcı çok az şey vardır. Bir de bunu birçok konuda yaptığını düşün. Her şey daha güzel olacak.

28 – Oku, hem de saklayarak oku:
Sadece kitap değil, çizgi romanlardan tut yepyeni bloglara kadar okuyacak o kadar güzel şey var ki!

29 – Sitelerde kaybol biraz, geri bulunursun:
YouTube’da onlarca Vlogger var, yüzlerce takip edilesi internet sitesi. Daha ne olsun ki? Ekşisözlük’te takip edilesi youtube kanalları, takip edilesi twitter hesapları diye aratırsan bolca kaynak bulabilirsin.

30 – Podcast yayını başlat veya dinle:
Hemen bir ses kaydetmeye başlamaya ne dersin, kendinle konuş! Üstelik bunu yapan onlarca podcast yayıncısı var. Podcast, radyo dinlemekle neredeyse aynı fakat çok çok daha verimli. Bir denemelisin.

31 – Taş oymacılığına başla:
Sen de böylesine güzel oyulmuş taşlar istemez misin? Ben kesinlikle bir gün deneyeceğim.

32 – Gizli ve terk edilmiş yerleri keşfet:
Terk edilmiş hastaneler, binalar, girilmesi yasak tüneller ve fabrikalar… Tüm bunlar heyecan ve adrenalin dolu bir yer gibi görünmüyor mu? Üstelik çok önemli şeyler keşfedebilirsin. Bu hobi için biraz dikkat şart, unutma!

33 – Bisiklet sür ve gezi planla:
Bisiklet gruplarına da katılabilirsin. Bir bisiklet, bir insanın en yakın dostu olabilir ulaşım konusunda. O, sen nereye istersen oraya gider.

34 – Bir programlama dili öğren:
İster web için, ister diğer platformlara ait programlar için bir programlama dili öğrenebilirsin. Tamamen senin programlayacağın ve hayal gücünle sınırlı olan o ilk program, asla unutamayacağın bir şey olacak!

35 – Yeni birileriyle tanış:
İster sosyal ağları kullan, ister dışarıda bir yaşıtını bul. İstersen de, tanışmak isteyeceğin insanların uğrayabileceği yerlere uğra. Hepsi, seni yeni insanlara yani yeni dünyalara götürecek!

36 – Dans et, hem de öğrenmeden:
İlla ilgi çekici figürler sergilemen gerekmiyor ki? Odana geç veya evde kimse yokken aç müziği, saçma sapan hareketler yap ve eğlen. Hatta iyisi mi kimse yokmuş gibi dans eden şu dansçıyı izle de daha da artsın isteğin.

37 – Şehrinde ihtiyacın olan yerleri keşfet:
Canın istediğinde yemek yiyebileceğin güzel bir lokanta, eğlenmek için gidebileceğin bir eğlence-kafe ve daha birçok seçeneği bence şimdiden bilmelisin. Böylece birilerini gezdirmek istediğinde hem sıkılmazsınız, hem de sıkıntılı anlarında dışarı çıkmak ve rahatlamak için sebebin olur.

38 – Bir şeyler tasarlayın; çizin, dikin:
Tasarımın dünyasına bir yerden girmekte fayda var, çünkü sanatı hayatımıza katan en güzel örneklerden birisi tasarım. İlla eski bir elbiseniz vardır, kesin ve dikin. Kalemlik yapın, cüzdan yapın, gizli bölme yapın..

39 – Kendi alfabeni yarat:
Birilerinin ulaşsa dahi okuyamayacağı şeyler yazabilmek istemez misin? O halde kendi alfabeni yaratmanın tam zamanı. Bu hobi sana çok şey katacak..

40 – Saçını kesmeyi öğren:
Kendi saçını ve saç modelini kendin yap. Ufak kesişlerin kimseye bir zararı olmaz değil mi? Hemen bir saç modeli beğenip kendini deneyebilirsin. Olmadı, kuaföre gideriz artık değil mi? 🙂

41 – Hey marangoz! Evet sen:
Bir şeyler inşa etmenin dayanılmaz cazibesi daha doğuştan içimizde var. Kimse legoların tek başına bu kadar çekici olduğunu iddia edemez. Birkaç tahta, birkaç çivi, bir çekiç ve bir eldivenle küçük kutular yaparak başlayabilirsin.

42 – Kitap veya dergi oluştur:
Her ne kadar farklı değerler olsalar da, kitap yazmak veya dergi oluşturmak fikri sana da hoş gelmiyor mu? Üstelik bu dergiyi yalnızca arkadaş çevren için bile yapabilirsin.. İhtiyacın olan tek şey, dergiyi hazırlamak ve fotokopi ile çoğaltıp zımbalamak. Kitap yazmak mı? Wattpad seni bekliyor..

43 – Müzeleri veya sanat galerilerini gez:
Buralarda fotoğraflayacak ve görecek çok şey var. Sanat, ruhunuzu saracak ve asla sizi yalnız bırakmayacak. Hemen Google haritaları açabilir ve dilediğin kadar sanat alanı bulabilirsin!

44 – Sinemaya veya tiyatroya gidin:
Tiyatro öncelikli tercihin olsun ve her ikisine de olabildiğince uğra. Özellikle tiyatro, vazgeçilmezin olacak.

45 – Odanı tasarla, iyileştir, geliştir:
Eminim ki odanda yapabileceğin, seni orada daha mutlu kılacak onlarca şey var. Birkaç poster asmakla başlayabilirsin elbette, fakat daha yaratıcı şeyler de olmalı. Mesela gizli bölmeler yapmakla başlayabilirsin birkaç yere 😉

46 – Etkinliklere katıl ve yeni ortamlara karış:
Facebook’tan tut dernek benzeri kuruluşlara kadar birçok platform aracılığıyla her gün etkinlikler düzenleniyor. Bunlardan birisine katılabilirsin! Kimsecikler seni dışlamayacaktır emin ol.

47 – Model tasarla:
Şöyle bir şeyler ilgini çeker mi? O halde türevlerini kendi hayal gücünle genişletip birçok model tasarlayabilirsin sen de.

48 – Belgesel çek, hayvanları ve bitkileri gözle:
Bir defter edin ve seçtiğin bir bitkiyi / hayvanı her gün izle. Notlar tut ve tepkilerini gözlemle. Belki de içinde bir bilim insanı yatıyor, kim bilir? Bir de bunu belgesele dönüştürmek istersen, her şey daha da harika olur. Telefonunu yanına al ve dışarıda birkaç kedi videosu kaydet! Eminim ki YouTube’a yükleyecek birçok videon olacak.

49 – Yoga, meditasyon ve diğerleri:
Senin de biraz rahatlamaya ve huzura kavuşmaya ihtiyacın vardır bazı günler. Bu günlerde birkaç basit teknik ile kendini uçsuz bucaksız kırlarda, bir şelaleyi izler gibi hissetmek istemez misin?

50 – Geocaching ile gerçek define avına çık:
Geocaching’i biliyor muydun? Bir yere bir şey gizlersin ve haritada bunu işaretlersin. İşaretlediğin yeri diğer geocaching sever üyeler keşfeder. Üstelik sen de onlarınkini gps ile bulabilirsin. Herkesin birisine verebileceği güzel bir hediyesi vardır.

51 – Röportaj yap:
Röportajın gereklerini öğrendikten sonra şehrindeki bakanlardan muhtarlara, ziyaret edip röportaj yapabileceğin onlarca insan var. Üstelik yerel bir gazeteyi veya dergiyi veya tv kanalını bundan haberdar edersen, röportajını yayımlarlar bile belki, ne dersin?

52 – Dart oyna ve odanı bunlarla süsle:
İstediğin anda hedefi vurarak stresini atacağın güzel bir hobi değil mi sence de? Odanın birçok yerine dart tahtası asabilirsin. Bir kalemlik benzeri araca dart oklarını doldurarak istediğinde eğlenebileceğin bir şeye daha sahip ol!

53 – Kaligrafi öğrenmek:
Sadece defter ve kalem alarak hat sanatı konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz Hatta bu konuda uzmanlaşırsanız ileride el yapımı düğün davetiyeleri hazırlayarak para bile kazanabilirsiniz.

54 – Online dersler almak:
İnternette birçok konuyla ilgili dersler veriliyor. İlgi duyduğunuz alana göre ders alabilir, hatta başarılı olursanız sertifika bile alabilirsiniz.

55 – Sihir öğrenmek:
Sadece bir deste kart ve internet sayesinde birbirinden ilginç numaralar öğrenebilirsiniz.

56 – Origami yapmak:
İnternet yardımıyla evinizdeki kağıtlarla origami yapmayı öğrenebilirsiniz. Bu hobi sayesinde evinizi dekore edebilir, arkadaşlarınızı şaşırtabilirsiniz.

57 – Şarkı sözü yazmak:
Anlatmaya gerek yok başlığa tıklayıp, dinleyiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir